Schaatsen is net als formule 1 en wielrennen een sport waarbij het materiaal een cruciale rol speelt. Iedereen is anders en niemand beweegt en schaatst hetzelfde. Vanuit mijn werk als fulltime schaatstrainer weet ik dat er heel veel mensen rondschaatsen op schaatsen die niet goed bij de schaatser passen of niet goed op de schaatser zijn aangepast.

Goed gereedschap is het halve werk. Slechts het halve werk want een goede afstelling vormt de andere helft. De afstelling van uw schaatsen heeft direct invloed op uw schaatshouding, balans comfort en kracht overbrenging.

Skatefitting van uw bestaande schaatsen:

Iedereen kent wel schaatsers die op de binnenkant van één of beide schaatsen staan. Andere schaatsers maken een piepend geluid bij het plaatsen van de schaats of krijgen bijvoorbeeld last van hun schenen tijdens duurtrainingen. Zo zijn er eindeloos veel punten te noemen die zijn op te lossen door een uitgebreide schaatsfitting. En waarom ook niet? In het wielrennen is het heel gewoon. Wist u trouwens dat de meeste schaatsers veel meer geld uitgeven aan hun racefiets dan aan hun schaatsen? Speciale zadels, hoge velgen, elektronisch schakelen en de mooiste aerodynamische carbonframes terwijl ze al jaren op de zelfde schaatsen in de zelfde afstelling rondrijden. Dat is in mijn ogen vreemd. Daarom ontwikkelde ik een speciaal protocol voor het afstellen van schaatsen voor schaatsers op elk niveau.

Redenen om uw materiaal eens onder de loep te nemen:

-u heeft moeite met recht op de schaatsen staan en/ of overkomen
-u heeft moeite met sturen (het is sowieso verstandig om tenminste maandelijks uw ronding en bending te controleren)
-u heeft last van uw schenen of onderbeen spieren
-uw schaats breekt weg bij krachtige afzet
-u krijgt knieklachten van het schaatsen
-u heeft pijnlijke plek(ken) op uw voet(en)
-u heeft drukpunten op uw voeten
-u krijgt één of meerdere bult(en) op uw voeten (pezen)
-u krijgt blaren tijdens het schaatsen
-uw schaats(en) maken een piepend geluid tijdens het plaatsen
-u heeft moeite met zijwaarts afzetten
-u heeft (te)weinig steun aan uw schoen(en) rond uw enkel(s)
-u komt met uw schoen op de grond in de bocht
-u heeft moeite goed achterop te zitten (zie ook schaatshouding)
-u kunt dat fijne gevoel al een poosje niet meer vinden
-anders...

Skatefitting van nieuwe schaatsen:

Wilt u een compleet nieuwe set, nieuwe ijzers of nieuwe schoenen aanschaffen dan help ik u op weg met een uitgebreide skatefitting. Voor de aanschaf van nieuwe schaatsen heb ik een uniek concept ontwikkeld. We kijken eerst naar uw lichaamsbouw, naar welk type schaatser u bent en naar uw doelen. Met behulp van een vast protocol adviseer ik materialen en afstelling(en) die goed bij u zouden passen. Dan pas begint het echte werk. We gaan samen ongeveer twee uur aan de slag. Proberen, analiseren, voelen, bijstellen, en aanpassen. Totdat we de perfecte mach vinden. Zo weet u zeker dat u altijd met het beste materiaal aan de start verschijnt.


In de praktijk:

Er zijn drie verschillende skatefitpakketten:


 

Pakket 1: Meting van uw huidige schaatsen. We testen uw lichaamsbouw en lenigheid. We meten de afstelling van de schaatsen zoals ze nu zijn gemonteerd. De ronding en de bending of controleren hoe recht uw schaatsen echt zijn. Daarna kijken we hoe we uw aerodynamische houding kunnen optimaliseren terwijl we tegelijk het comfort in de schaatshouding vergroten.

Een statische meting duurt ongeveer een uur, vindt plaats in de studio en *kost €57,50


 

Pakket 2: Dynamische meting van uw huidige schaatsen. Dit is een vervolg pakket op de statische meting. Wanneer de schaatsen optimaal zijn afgesteld voor de meest ideale schaatshouding gaan we samen het ijs op. Met behulp van videoanalyse zoeken we samen naar de beste afstelling van uw schaatsen. Tijdens een dynamische meting kunnen we verschillende doelstellingen nastreven.

Een dynamische meting duurt ongeveer twee uur, vindt plaats in de Elfstedenhal en *kost €109,00


 

Pakket 3: Aanmeten van nieuwe schaatsen. Dit is het ideaalpakket. We beginnen namelijk met een "carte blanche". We worden niet beperkt door materiaal wat u al heeft en dus kunnen we op zoek naar de ideale set schaatsen. Bij het aanmeten van nieuwe schaatsen hoort uiteraard de optimale afstelling. De statische meting zit dan ook standaard in dit pakket!

Het aanmeten van langebaanschaatsen duurt anderhalf tot twee uur vindt plaats in de studio en *kost €109,00 (u ontvangt van de Elfstedenhal echter 10% voordeel op uw aankoop dus een fitting kan al heel snel uit)

Het aanmeten van shorttrackschaatsen duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en vindt plaats in de studio. Bij de aanschaf van nieuwe shorttrackschaatsen is het aanmeten geheel kosteloos.


 

*tarieven zijn exclusief eventueel extra aan te schaffen materialen.

AddThis Social Bookmark Button